tijdvak 4

1000-1500 n.C.
Tijd van steden en staten of hoge en late middeleeuwen.
 
Kenmerkende aspecten:
 
  • de opkomst van handel en ambacht die de basis legde voor het herleven van een agrarisch-urbane samenleving
  • de opkomst van de stedelijke burgerij en de toenemende zelfstandigheid van steden
  • het conflict in de christelijke wereld over de vraag of de wereldlijke dan wel de geestelijke macht het primaat behoorde te hebben
  • de expansie van de christelijke wereld naar buiten toe, onder andere in de vorm van de kruistochten
  • het begin van staatsvorming en centralisatie
De ruine van Brederode en Brederode & zijn vrouw. 
 

Ruïne van Brederode

De ruïne van Brederode staat in Santvoort-zuid en is afkomstig uit de 13e eeuw. Het kasteel was opgericht door Willem van Brederode en zijn vrouw Hillegonda van Voorne. Het kasteel had een vierkante plattegrond met 3 vierkante torens en een ronde toren dit was vanwege praktische redenen. De vierkante torens zijn namelijk makkelijker in te richten terwijl de ronde beter was voor het verweer van het kasteel. Aan beide zijdes waren woonverterekken. Het kasteel is voornamelijk gebouwd om in te wonen. Er is namelijk minder aan het verweer gewerkt (een ronde toren) en meer aan de comfort om in te wonen. Maar weinig mensen uit die tijd konden dit veroorloven.

In 1351 werd het kasteel tijdens de hoekse en kabeljauwse twisten (strijd tussen elite van het graafschap Holland) aangevallen dit duurde drie maanden lang. In 1354 is het kasteel weer opgeknapt. 1426 is de zuidzijde verwoest dit kwam door een belegering van de stad Haarlem. Maar de bloedlijn van van Brederode hadden het kasteel in 1418 al verlaten. In 1511 kwam er een bericht dat het kasteel een ruïne was. In 1573 is het kasteel nog geplunderd door de Spaanse troepen. Van af toen werd het kasteel met rust gelaten om waardoor het nog meer verviel. In 1862 is er nog wel een restauratie van de ruïne geweest.

Nu kan je de ruïne wel nog steeds bezoeken. De fundering stampt als enige nog uit van de tijd dat het gebouwd is.

Willem van Brederode

Willem van Brederode is geboren in 1228. Willem kwam ook uit de buurt van Santvoort en kwam uit een van de rijkste families uit Holland. Hij heeft in 1248 mee gevochten met Willem II van Holland tegen de opstandelingen bij de Rijn in het Ruhrgebied. Later heeft hij in 1256 ook tegen de Friezen gevochten. In 1255 werd hij tot ridder geslagen en in 1269 benoemd tot de baljuw van het Kennemerland onder het Kennemerland vielen onder andere Alkmaar en Heiloo. Hij stierf in 1285 dat is 15 jaar eerder dan zijn vrouw.

Hillegonda van Voorne

Is geboren in 1230 en is 70 jaar oud geworden. Hillegonda kwam van een familie met veel aanzien. In 1254 trouwde ze met Willem van Brederode hiervoor heeft was ze al eerder getrouwd met Consijn II van Renesse. Zij heeft mede met Willem het kasteel laten bouwen en heeft daar ook geleefd. Samen hebben ze 7 kinderen gekregen.

Waarom past dit bij tijdvak 4

De ruïne van Brederode, Willem en Hillegonda passen goed bij dit tijdvak omdat zij er levende. Je kan hun als goede vertegenwoordigers zien van de rijke adel in Holland in die tijd. Ook de bouw stijl kwam vaker voor in Nederland namelijk het Muiderslot en het kasteel van Brederode in welstand (West-Friesland). Het heeft ook net als het kasteel van Medemblik een vierkante plattegrond. Het kenmerkend aspect dat hierbij past is de opkomst van de stedelijke burgerij en de toenemende zelfstandigheid van steden.

Wat zie je op de foto’s

Op de eerste foto zie je de Ruïne van Brederode.

Op de tweede foto zie je een reconstructie van hoe Willem van Brederode en zijn vrouw er uit hebben gezien. Hillegonda ziet er zo oud uit vergeleken bij haar man omdat zij later als hem is gestorven.

Onder het kopje foto’s zie je nog meer foto’s van de Ruïne en van Willem en Hillegonda als reconstructie en als skelet. Als je dat liever voor je zelf wilt zien dan kan je naar het huis van Hilde toe. 

 
 

www.youtube.com/watch?v=1jHAJnx3hrU

Dit is een link naar youtube hierop staat een filmpje die ik hiervoor zelf heb gemaakt.

Het filmpje gaat over De Rijp en hoort bij tijdvak 6.